ADHD & Relaties

ADHD & Relaties

Hoe je het ook wendt of keert: ADHD heeft vrijwel altijd invloed op de relatie met je partner. Eigenlijk niet zo heel vreemd, als je je realiseert dat ADHD met zich meebrengt dat er sprake kan zijn van concentratieproblemen, hyperactiviteit, impulsiviteit en vaak ook een combinatie hiervan. Die eigenschappen worden immers binnen je relatie niet uitgeschakeld. Toch is lang niet iedereen met (een partner met) ADHD zich van die invloed bewust.

De gedragskenmerken van ADHD verdwijnen in het algemeen niet of niet helemaal. De vraag is dus hoe je er binnen je relatie mee kunt leren omgaan. Hoeveel je ook houdt van je partner, het valt soms niet mee om samen te leven met (iemand met) ADHD. Daar zijn geen kant en klare oplossingen voor, al levert het werken aan onderlinge communicatie en gelijkwaardigheid binnen de relatie vrijwel altijd een positieve bijdrage.

Uiteraard kunnen de positieve kanten van ADHD daarbij ook helpen. Humor, initiatief en creativiteit zijn bijvoorbeeld veel voorkomende eigenschappen bij ADHD-ers die een positieve bijdrage aan een fijne relatie kunnen leveren. Hoewel de gedragskenmerken van ADHD invloed hebben op je relatie is het onderzoeken naar ‘Wat Wel Werkt’ in plaats van te blijven doen ‘Hoe Het Hoort’ een proces die voor veel verlichting zal zorgen.

Wil je hulp of begeleiding op maat in jouw eigen relatie, zoek dan naar een coach die ervaring heeft met ADHD en relaties. Extra prettig is het als een coach zelf ervaringsdeskundige is. Mijn advies om zelf goed (online) onderzoek te plegen en om te luisteren naar wat je gevoel je ingeeft.

Seksualiteit & ADHD

Seksualiteit en ADHD is een veelbesproken onderwerp. Belangrijk voor goede seks is uiteraard dat je helemaal in het moment bent. Dat kan een uitdaging zijn met de hyperactiviteit en het gebrek aan concentratievermogen dat de meeste ADHD-ers kenmerkt. Daarnaast kan het voorkomen dat bepaalde medicijnen tegen ADHD ervoor zorgt dat de zin in seks afneemt.

Als je seksuele problemen ondervindt waarvan je vermoedt dat die te maken hebben met je ADHD, dan kun je overwegen die te bespreken met een seksuoloog of als je ADHD medicatie gebruikt- met de arts die de medicijnen heeft voorgeschreven.