ADHD & Slapen

ADHD & Slapen

Slaap je slecht? Word je ‘s ochtends vaak wakker met het gevoel dat je die nacht geen oog dicht hebt gedaan? Bij slaaptekort kun je je slechter concentreren, word je vergeetachtig, reageer je langzamer op allerlei situaties… Je kunt er zwaarder van worden, andere lichamelijke klachten door krijgen en als je langdurig te weinig slaapt, kun je zelfs eerder overlijden. Goed slapen is dus ontzettend belangrijk. Maar hoe pak je dat aan?

  • Moeite hebben om in slaap te vallen, omdat je je gedachten niet stil kunt zetten en / of vaak in de avond nog heel veel energie hebt;
  • Onrustig slapen en bij het minste of geringste geluid wakker worden, waardoor je soms
  • ’s morgens net zo moe uit je bed uit komt als je er de avond ervoor in ging;
  • Moeite hebben om wakker te worden en soms wel een paar uur nodig hebben voor je helemaal normaal kunt functioneren. Dit leidt ertoe dat mensen met ADHD vaker dan gemiddeld te laat op het werk of op school komen;
  • Moeite hebben om overdag uit verveling en slaaptekort wakker te blijven. Dit versterkt vervolgens vaak de aandachtsproblemen die gepaard gaan met ADHD.

Online vind je oneindig veel artikelen over beter slapen. Lijstjes met tips en tricks, homeopathische middeltjes en nog veel meer. Het overgrote deel van de informatie over beter slapen online is gericht op de korte termijn en vaak meer oppervlaktebestrijding. Geen dutjes doen is verstandig, maar daarmee is je slaapprobleem nog niet opgelost. Hoe zorg je ervoor dat je echt en vooral op de lange termijn beter slaapt? Je ontdekt het hier.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met ADHD last hebben van slaapproblemen. Tot wel 70-80% van de ADHD-ers hebben moeite om in slaap te vallen

Bron: Brainclinics

Oorzaak van slaapproblemen

Over de oorzaak van slaapproblemen bij ADHD is al veel geschreven. Weinig is echter nog zeker. Het lijkt er in ieder geval op dat mensen met ADHD een probleem hebben met de aanmaak van melatonine in hun lichaam. Dat is de stof die de biologische klok in je lichaam regelt. Daarnaast zijn vermoedelijk ook de behoefte aan prikkels en het te laat naar bed gaan factoren die een rol spelen.

Uit de onderzoeken lijkt verder naar voren te komen dat ADHD-klachten eerder toenemen door slaapproblemen dan dat slaapproblemen ADHD-klachten veroorzaken.