ADHD & Rijbewijs

ADHD & Rijbewijs

Als ADHD-er kun je ook achter het stuur van je auto te kampen hebben met impulsiviteit, een gebrek aan concentratie en hyperactiviteit: vaak voorkomende symptomen van ADHD. Best lastig, want juist in het verkeer is het natuurlijk belangrijk om steeds op te letten en de juiste beslissingen te nemen, die zorgen voor voldoende verkeersveiligheid voor jezelf en voor de andere weggebruikers.

Volgens onderzoek van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zijn mensen met ADHD vaker dan gemiddeld betrokken bij verkeersongevallen en maken zij vaker verkeersovertredingen. Reden waarom er speciale regels zijn voor autorijden met ADHD. Regels die direct gekoppeld zijn aan het halen of verlengen van het rijbewijs.

Eigen verklaring

Als je rij-examen doet, dan moet je een zogenaamde Gezondheidsverklaring invullen. Soms is dat ook het geval als je je rijbewijs verlengt, of als je ondertussen een ADHD diagnose hebt gekregen. Kom je tot de conclusie dat jij zo’n Gezondheidsverklaring nodig hebt, vraag deze dan (tegen betaling) aan via het CBR via je DigiD en stuur deze ingevuld naar het CBR).

Rijbewijskeuring en rijvaardigheidstest

Soms is het invullen van de Gezondheidsverklaring voldoende voor het aantonen van je rijgeschiktheid. Afhankelijk van je antwoorden op de vragen in de Gezondheidsverklaring kan het echter ook voorkomen dat je naar een arts moet voor een keuring. Het kan zo zijn dat er situaties zijn dat je (ook nog) door een medisch specialist gekeurd moet worden of zelfs met goed gevolg een rijvaardigheidstest af moet leggen.

Als er ADHD bij je geconstateerd is, en je hebt nog nooit eerder een rijbewijskeuring ondergaan, dan kun je voor de meeste typen rijbewijzen die er zijn direct met een onafhankelijk specialist een afspraak voor een rijbewijskeuring maken, waardoor het keuringsproces wordt versneld.

De onafhankelijk specialist stelt een keuringsrapport op, dat gebaseerd is op een standaard checklist en beoordeelt daarmee of je als gevolg van je ADHD veilig aan het verkeer kunt deelnemen. Ook in dit geval kan het voorkomen dat je ook nog een rijvaardigheidstest af moet leggen.