ADHD & School

ADHD & School

ADHD op school betekent voor velen: jezelf leren concentreren, om leren gaan met structuur, leren plannen enz. Zaken waar kinderen en volwassenen met ADHD over het algemeen in meerdere of mindere mate moeite mee hebben. Ongeacht of je nu op de middelbare school zit of studeert. Het gaat er ten slotte om dat je week in week uit in een groep, klas of studiejaar zit; wekelijks je vakken volgt, dagelijks nieuwe lesstof voorgelegd krijgt die je door moet werken, regelmatig getoetst wordt met repetities, tentamens of examens enz. Allemaal met het doel om je stapsgewijs klaar te stomen voor je volgende opleiding of voor werk. Daarbij is structuur en concentratie natuurlijk heel belangrijk. ADHD begeleiding op school kan daarbij bijzonder handig en soms zelfs noodzakelijk zijn.

Is ADHD begeleiding op school gewenst, dan is het handig om te kijken op de website van de onderwijsinstelling naar informatie. Soms is er speciaal iemand aangesteld voor begeleiding en afstemming over ADHD. Een enkele school beschikt zelfs over een speciaal ADHD protocol.

Het bekende rugzakje op de basisschool bestaat niet meer, dus er hoeft niet eerst meer een officiële indicatie te worden aangevraagd voor ADHD begeleiding op school zoals voorheen wel het geval was. Overigens gaat niet iedere school even positief om met haar zorgplicht voor passende begeleiding bij ADHD.

Studeren met ADHD

Ga je studeren met ADHD, dan kun je met ADHD-gerelateerde vragen meestal terecht bij een studieadviseur of decaan. Handig is om het volgende E-book even door te lezen: