Home / Blog / ADHD en een goede nachtrust. Hoe dan?

ADHD en een goede nachtrust. Hoe dan?

ADHD en een goede nachtrust. Hoe dan?

ADHD en een goede nachtrust. Ik hoor je denken: ‘NOT ME!’

Jarenlang was dat ook mijn overtuiging. Slecht slapen hoorde gewoon bij mij — daar kon ik niets aan doen. Ik vond het zelfs interessant om op te scheppen dat ik als een krant sliep. Nu ik de voordelen van een goede nachtrust heb ontdekt, denk ik hier totaal anders over.

Kijk mijn video hierboven en schrijf je in voor het gratis webinar ADHD & Beter Slapen die ik geef. En ontdek wat jij kunt doen om beter te leren slapen met ADHD, inclusief alle positieve voordelen die hierbij horen.

Na de laatste 10 jaar persoonlijk onderzoek te hebben gedaan, mijzelf te verdiepen in oplossingen en door samen te werken met specialisten vanuit de Wetenschap, ADHD coaches en psychologen heb ik ontdekt hoe jij beter kunt slapen met ADHD. De afgelopen tien jaar ontwikkelde ik onder andere de RoutineHacker-methode, de MindHero-supplementen en startte ik in 2014 de ADHD Positief-community met nu zo’n 12.500 leden.

Wil jij beter leren slapen met ADHD? Ik help je graag met inzichten die jou hiermee gaan helpen, zodat je een positieve transformatie maakt! 

Slecht slapen verergert de ADHD symptomen

Herken jij dit ook?

Je ligt klaarwakker in bed, terwijl je de klok minuut na minuut richting de ochtend ziet kruipen. Jij en ‘t plafond zijn urenlang verwikkeld in een staarwedstrijd en hoewel je smeekt om te verliezen, willen je oogleden maar niet zwaarder worden. Mentaal wordt je moe van het idee dat je elke nacht weer diezelfde strijd om slaap aan moet gaan, maar toch lig je daar — nacht na nacht.

De korte nachten zorgen dat je verrot wakker wordt en wees eerlijk: hoe vaak druk jij ‘s ochtends op de snoozeknop?

Uit eigen ervaring en contact met honderden mede ADHD’ers, weet ik dat lange periodes van slecht slapen een behoorlijk negatieve invloed hebben op de kenmerken van ADHD. De ADHD kenmerken ‘killen’ jou. 

Een slecht slaappatroon heeft een behoorlijk negatieve impact op je leven: 

  • Focussen wordt steeds lastiger en soms écht niet meer te doen;
  • Je bent niet bezig met de dingen waar je blij van wordt en hebt het gevoel dat je leven in de herhaling valt;
  • Het gezin draaiende houden wordt een steeds grotere uitdaging en je beseft dat je steeds minder van je kinderen kan hebben en het wordt steeds zwaarde om daar iets aan te doen;
  • Je bent prikkelbaar en sneller geïrriteerd en de negatieve gedragskenmerken van ADHD worden versterkt;
  • Je hebt het geheugen van een zeef en besluiten maken is een uitdaging.

Enkele oorzaken van een slechte nachtrust in combinatie met ADHD

De vraag is dan: wat gaat er schuil achter zoveel uitdagingen in je dagelijkse leven? Hier zijn drie oorzaken die een goede nachtrust in de weg staan.

1. Negatieve overtuiging ten opzichte van slapen: ADHD’ers kunnen negatieve overtuigingen of verwachtingen ontwikkelen die een goede nachtrust beïnvloedt. Zoals bijvoorbeeld, naar bed gaan met het idee ‘ik kan toch niet slapen’ maakt het moeilijker om in slaap te komen — zo maakt de gedachte zichzelf werkelijkheid en ontstaat er een vicieuze cirkel.

2. Verstoorde interne klok: Onderzoek laat zien dat tot wel 80% van mensen met ADHD een verstoorde circadiaans ritme hebben, wat betekent dat de interne klok, die slaap- en waakcycli reguleert, niet synchroon loopt met de typische dag-nacht cyclus. Niet zo vreemd dat jij daardoor moeilijk in slaap komt en slecht kan opstaan op de ‘normale’ momenten?

3. Slechte slaaphygiëne: Slechte slaaphygiëne is een veel voorkomend probleem bij mensen met ADHD. Dit omvat gedragingen die een gezonde slaap tegenwerken, zoals onregelmatige slaapschema’s, het kijken in schermpjes vlak voor het slapengaan, een slecht ingerichte slaapomgeving en het gebrek aan een vaste routine voor het slapengaan.

Als je dit leest begrijp ik goed dat je twijfelt of je hier ooit verbetering in zult zien? Niets is minder waar! Je bent in ieder geval niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat tot maar liefst 80% van mensen met ADHD slaapproblemen heeft. Ik was er daar één van.

Maar ik heb goed nieuws: ook jij kunt beter leren slapen!

Mijn ADHD-labeltje kreeg ik in 2012 (ik ben nu 51). Al jarenlang had ik een superslecht slaappatroon. Het probleem was dat ik altijd geloofde dat een belabberde nachtrust onderdeel van me was en dat er niets viel te veranderen.

Sinds ik in 2014 begon met mijn missie om te onderzoeken hoe je relaxed kunt leven met ADHD (zonder medicatie), ben ik erachter gekomen dat er veel mogelijkheden zijn. Ik ontdekte dat een goede nachtrust een grote impact heeft op het verminderen van de ADHD kenmerken.

Zelf zat ik jarenlang op het pad van de minste weerstand — een vorm van zelfsabotage die meer slechts dan goeds bracht. Na 10 jaar (persoonlijk) onderzoek te hebben gedaan, mezelf te verdiepen in oplossingen en door samen te werken met specialisten, coaches en psychologen heb ik ontdekt hoe je beter kan slapen met ADHD en ik help je graag door mijn inzichten en kennis te delen.

Wil jij beter leren slapen met alle positieve voordelen? 

Mijn webinar ADHD & Beter Slapen is interessant van jou als je veel herkenning hebt met wat je hebt gelezen. En hé, dat denk ik ondertussen wel, anders had je niet tot hier gelezen ; )

Je kan beter leren slapen, meer rust ervaren in je lichaam, beter focussen en energie hebben om de dag prettig door te komen — Yes, echt waar.

ADHD en een goede nachtrust. Hoe dan?

Slechts 30 plekken!

Wil jij beter leren slapen?

Tijdens het webinar deel ik mijn inzichten en krijg je handvatten om beter te leren slapen met ADHD. Schrijf je in en mis dit niet. Op naar een relaxtere versie van jezelf!

Alle goeds, Bart

Coming soon